"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

24 октомври 2017

Сборникът с лъжи на БПЦ-селската Икумена

 
Първата голяма лъжа е, че Църквата иска да има в училищата религиозно образование, защото сега няма. Тая лъжа е на два пласта. Първо защото в училищата религиозно образование не просто има, ами има даже вероучение направо православно във формата на СИП, второ - Църквата не го иска очевидно, па се и прави даже, че го няма.
 
Преди почти десет години имаше, ако си спомняте църковна манифестация в центъра на София, за която можете да си припомните ТУК, а и досега всеки православен функционер и кандидат за неокомисар, ако иска да се котира, трябва да ляга и става с публични настоявания, че религиозно образование трябва непременно да има. А лъжите започват да се множат и да се прескачат, защото докато слуша митрополити, църковни медии и функционери-активисти, в обществото остава трайната нагласа, че религиозно образование в училището няма. Пък то има. Следователно и интересът към него, поради липса на информация за съществуването му, отслабва.
 
Всичко това не пречи на такива като митр. Николай, дето са си плюли в устата да се преструват, че вероучението в държавните училища го няма, понякога да лъжат "на едро", за да трупат евтини дивиденти на популярност за негова сметка, докато същевременно го оставят да издъхне. Като на семинара за религиозното образование, организиран преди години в Хисаря. В присъствието на свещеници, богослови, журналисти, представители на институции се заявява, че 4000 пловдивчанчета са в паралелките по вероучение в СИП /свободноизбираема форма/, на изумените си колеги сетне от страната, пловдивските вероучители обясняват под сурдинка, че децата са не повече от 200 в цялата епархия.
 
Те са на заплата към общинските структури обаче учителите на тия 200 пловдивски деца. От митрополията помощ няма за тях. Ни като помагала и преподавателски материали - тетрадки, написани за второкласници с псевдовисоки теологични напъни не броим, да не говорим като пари за тези, чийто заплати се формират на базата на хорариум часове.
 
* * *
 
Във Варненска и Великопреславска епархия вече е същото... Припомнете си, че това беше епархията с около три-четири хиляди съвсем реални ученици по СИП-вероучение, списъците с чиито имена съм виждал у моя близка по онова време преподавателка лично. Това беше епархията, в която в началото на всяка учебна година от митрополията и по храмовете се провеждаше кампания за популяризиране на предмета. Епархията със специализиран център духовно-просветен, предлагащ помощ на вероучителите от всякакъв род. Епархията със специализирани преподавателски грижи за незрящи деца, с безплатни летни лагери по манастирите извън Варна за учениците... Новата Владика обаче се вдъхновява да проповядва и насърчава два пъти годишно в момента - срещу Богомилския събор и на Седмицата на Православната книга. През останалото време е зает, яде, заети са и поповете му да му свирят на флейта и да доносничат един за друг пред него.
 
Аз не зная замират ли нещата с вероучението във Варна, дали още не върви с инерцията, зададена от дядо Кирил, но чувам че в Добрич вече са в пропастта. Гражданското сдружение от богати добруджанци, което досега е финансирало вероучението там, след като години наред не получава ни помощ, ни интерес от Архиерейско Наместничество в Добрич, ни от Варненска митрополия, преустановяват дейността тази година. Паралелките са разпуснати, учителите освободени. Родителите не престават да питат какво става и защо, но от Варна отговор няма. Владиката ни, докато дъвче, е зает да повтаря обичайното си: "Не, туй не е Църква!" с ямболски акцент.
 
А той Владика ли е?

А да припомняме ли, че през времето на неговото "светителстване" в София се случвало "едни около 40 000 лв.", дадени от кметицата Фандъкова за заплатите на вероучителите там, митрополията да "изхарчи за нещо неуточнено друго", както синода пък двата милиона от държавата за ремонта на Софийския Богословски Факултет??... Щом не им помагат, що пък да не вземат да ги и окрадат, а?!
 
следва Лъжата за нашата консервативна православност
 
 

1 коментар:

  1. Откъде си взел тая снимка? Не си ли я "пипнал" малко с Фотошоп?

    ОтговорИзтриване