"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

03 октомври 2017

Напитки и еда на Широкопреосвещенний Йоан I-ва част


Негово Широкопреосвещенство Йоан Д'Ямбол, митрополит на Варна и Велики Преслав, се събуди тая сутрин сравнително рано, заради камбаните на Варненската Катедрала, които гърмяха току до главата му зад плътно затворения прозорец на митрополийските покои.

Йотка и тая сутрин беше вече сколасала да свари дежурната за неговата закуска тенджера с чорба. По стара варненска рецепта беше сварила рибената чорба от три вида риби - дребна, средно голяма и сравнително едра... След като установи, че от чревния пръстен, дето през август му го сложиха в турска клиника с цел ограничаване на апетита му файда няма, Широкопреосвещеният реши да пробва друг начин - да мине в диетата си на по-леки меса.

- Да си жива и здрава, Йотке и Бог да помага! - рече Широкопреосвещенният, набързо помаха с ръка и хвана тенджерата за двете й "уши" - гъл, гъл, гъл... 

Почти я преполови и тъкмо да посегне към скромната препечена филийка с черен хляб, предвидена за закуската му, се задави с една възголяма риба. 

Целият се изчерви, започна да се дави не нашега и Йотка писна от страх, залута се за няколко секунди край кревата му, където имаше обичай той да закусва и като видя, че нищо не може да направи, излетя с писъци през вратата на спалнята му. По стълбището се задаваше за късмет поп Д. Ст. Рано тая сутрин поп Д. беше тръгнал към митрополията, за да прибере островърхите обувки на един свой близък роднина, защото предната вечер с Йоан си бяха с него играли на играта "Бягай, Зайо-Байо, гони те дядо Сионий!"

Не случайно поп Д. получи свещеническо място в бленуваната от мнозина негови събратя Катедрала - заради своята съобразителност, която и сега не му изневери. Попът моментално осъзна естеството на ситуацията. Тутакси свали портрета на "патрика" Неофит от стената и с всички сили удари с него, хванал го здраво с две ръце, Владиката си по гърбината.

Йоан изкашля рибока благополучно. Нужни му бяха минута -две да се съвземе от преживяната мъка и надвиснала беда... Пое си дълбоко дъх и рече:

- Да си жив и здрав, отче, Бог да помага, Бог да помага!

* * *

През това време Борко Аврамов, научавайки че Владиката е пак във Варна, отново си пусна брада, за да се маскира като мужик, та да не "изгори" и той покрай безбрадите хлапетии край Йоан.

2 коментара:

  1. Ама най се кефя, че като напиша в гугъл "пор", веднага излиза твоя парцал.И кое от тия неща тоя пот е вярно!

    ОтговорИзтриване
  2. В този случай ни един детайл, цялата ситуация е измислена, макар да е в "духа на нещата". Автентичен е само начинът му на закусване с "тенджерата".

    ОтговорИзтриване