"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

26 октомври 2017

Видински гамбит (Случаят с Поликарп и кликите)



"Ех, мои стари мускетари, в каква посока сте, че аз съм в друга?!" (Кирил Маричков)
Моите приятели от Двери бг. отново нещо се опитват да ни кажат, но както винаги не го изказват докрай, щото не са сигурни от кой храст ще изскочи заекът, а в чий долап пък ще се мушне маймуната... Двери бг. ни информират, че преди няколко месеца се били свързали с Ефрем, за да си кажел мнението за Белоградчишки епископ Поликарп... Мене ми е много смешно обаче следното - преди няколко години Ефрем и братството му търсиха трибуна за мнението си точно по случая с Поликарп, когато същите възражения абсолютно братството на тоя манастир отправяше срещу хиротонисването за епископ на архим. Поликарп във Видин за викарий на покойния вече митр. Дометиан, но не намериха публичност никъде другаде, освен в моя блог, на писмото, което получих от тях и което със сигурност тогава е било изпратено и до Двери бг. Но верни на себе си, Двери бг. тогава видяха, прочетоха, запомниха и решиха да чакат да му дойде времето. Своевременно взеха страната на Поликарп в разразилия се скандал във Видин между "двамата архимандрит-антимовци" - Дулев и митрополийския протосингел (човекът на Дометиановата конкубина Юлия) от една страна срещу бъдещия епископ архим. Поликарп от друга.
За липсата на диплома за висше богословско образование, изискуема от Устава на БПЦ в такива случаи, говориха и писаха и игумена Ефрем, валяха към редакцията на Двери бг. и писма от Видинска митрополия относно дълговете му, забранени от Устава за епископ, относно номерата и машинациите му с пари и имоти на възрастни гъркини-дарителки...
Днес Поликарп се е засилил към митрополитското място във Видин. И аз питам Двери бг. - защо с дългове и без диплома Поликарп можеше да стане епископ, а сега поради дългове и липса на диплома пак, Епископ Поликарп не може да заеме поста на митрополит? Че нали в канонически и светотайнствен смисъл, в свещен план, митрополитът е административна длъжност просто, офикия, назначение, станалият митрополит епископ не става заедно с това "по-епископ" отпреди или от останалите? Че нали даже Патриархът е просто епископ-митрополит на Столицата и с нищо по-вече епископ от всички останали епископи и митрополит от другите митрополити, ами е "пръв сред равни" по дефиниция?!
Но не... Аз няма да преподавам уроци по богословие на Двери бг. за неща, които великолепно знаят, обаче се сещат за тях само "за свои нужди". Ще говоря за друго.
Вуйчо Иван Желев реши по свой отколешен тертип, че ще позволи на Поликарп да расте, до където на Ваньо му е удобно и прецени. Или пък както се говори в София - архим. Дионисий не стана епископ, остана си само "наречен", защото именно на Ваньо не си плати, освен че застраши комфорта на сегашната Варненска Владика, като се закани да наруши закона на църковната омерта, да направи ревизия, подобно на Наум в Русе след Неофит, наследявайки мястото му на епископ в София. И той го изкара по-черен от самия дявол в сайта си Ваньо, събра за улични протести доста народ, заедно с хора, изпратени с автобуси от Варна именно от Варненската Владика и водени от варненски попове. А Поликарп стана епископ и без диплома, и с дългове. Но явно сега Поликарп счита, че се е отчел "две в едно" и за митрополитското място не иска да доплаща. Явно се чувства силен с митр. Николай зад гърба си много... Отново ще наблюдаваме скандали в позиционната война между двамата князе на мрака в БПЦ значи - Иван Желев и митр. Николай в меренето на сили и в пре-препикаването на територии.
А липсата на диплома от Солунския университет не прави Поликарп по-негоден от останалите митрополити, щото макар и незавършил докрай, Поликарп е учил в Солун, а те са с дипломи от София, където козата си, ако искаш запиши да учи богословие и ще завърши при добро желание. Те са с "докторати" от Москва, където българските протежета, предвидени да растат в кариерата от клировата мафия, минават "по тънката лайсна". И една година само да е учил в Солун Поликарп (и да си е взел изпитите в нея), той е три пъти по-квалифициран като професионален ценз от тях останалите взети заедно.
Уставът на БПЦ-БП забранява и епископ, камо ли  митрополит, да стане човек, затънал в дългове. Защото това е финансова зависимост. А независими ли са други наши митрополити, които макар и без дългове, някои от тях са на пълна издръжка на клана Пеевски?
Оставете обаче и всичко това... Видинска епархия, братя и сестри, е пълен зверилник. По-разпасана църковна мафия от тях едва ли има, освен в Неврокоп, където тя е обаче по-рафинирана. Простащина, арогантност, заплахи с физическа саморазправа нескрити...
От видинските "църковни патрони" съм получавал много грозни заплахи лично аз, когато зачесах в блога архимандрит-антимовците. Обаждали са се по телефона на мой приятел (вече бивш приятел де) свещеник и то в присъствието на друг общ наш приятел, не бивш още, слава Богу. Думите на тия хора в "раса и с кръстове на врата" са били: "Убий или пребий Светльо Ангелов, инак тебе ще разпопим!"... Ех, като се замисля за мъжеството и куража на тоя човек през всичките тези години, които е проявявал, ми иде да му простя всичко друго, щото и това, което е правил през годините, е немислимо да се върши в тоя беснарник БПЦ-БП! И все пак няма да му простя - щото бизнесмен с гешефтарите и разбойник с бандитите всеки си избира сам дали ще стане накрая и понякога го решава заради една на жена фустата, заради една раздрънкана джипка, заради една шапка и за две щафети шпеков салам в бонус... Лирично отклонение.

А през времето на споменатата вече Видинска война между протосингела архим. Антим и готвещия се за Белоградчишки епископ Поликарп, поради едно стечение на обстоятелствата аз бях добре запознат и с корена, и със ствола, че и с гранките на интригата, запознавах и читателите на блога си с нещата, които повсеместно се говореха между самите участници и хора около тях, знаещи си един-другиму и кътните зъби. Педерастите са по-големи клюкарки и от попадиите, да знаете. Постоянно чрез различни анонимни профили във Фейсбук бях питан съвсем сериозно ту: "Наистина ли Антим готви физическа саморазправа с Поликарп?", ту: "Кани ли се Поликарп да свети маслото на Антим?"... А помните ли публичното "покайно писмо" на станалия вече епископ Поликарп, след като скандалът отшумя? "Простете ми, че бях зажаднял за братовата си кръв!" пишеше с недвусмислена индиректна заплаха Поликарп...

Видински "църковници" бяха в основата на опита за "преврат" и в Гигинския монастир, който подценената стара лисица Никанор осуети своевременно, като натири машите им, тръгнали да продават на краставичар краставици и на стар айдук развалени пищови. Не сме сигурни злощастното хлапе Спиридон, станал йеромонах на 17 годишна възраст, какво участие имаше точно в аферата, освен приятелството си с ръкоположилия го Евгений и вранянския монах Йован там, но е факт, че след прогонването от Гигинци, на 19 години беше направен игумен на манастир във Видинско (виж "Здрасти, Спиридончо!"

Епископ Сионий Велички, тогавашен викарий на митр. Дометиан във Видин, а сега Троянски игумен, архимандрит пак във Видин тогава все още Поликарп и поп Силвестър Янакиев от Сливен пък заедно бяха в подготовката и изпълнението на погрома над Троянския манастир, който доведе до смъртта на архим. Августин и разпиляването на братството. И цялата банда беше сетне демонстративно на хиротонисването на Поликарп във Видин за епископ, за да засвидетелства подкрепата си, заедно с митрополит Николай. Когато точно тоя кръжец от имена споменах, впрягайки и името на митр. Николай, в предаването "Съдебен спор" по Нова ТВ, където исках да подиря публична сметка за делата на тия развилнели се пирати и мутри в Църквата, поп Силвестър изпусна ироничната реплика: "Той Светльо ни обвинява и за убийството на митр. Кирил!" А аз не съм намесвал имената им в това - нито неговото, нито на Поликарп, нито на Сионий. Само на митр. Николай. И идва хубавият въпрос, останал неизречен, заради дирижираното от поповете в предаването и ескалирало насилие - Защо Силвестър говореше за себе си, за Поликарп, за Сионий и за... Николай, като за "нас и ние", спрягайки тия местоимения и в "аферата с Троян"?

* * *

Кои са те и какви са? Мутри в раса и с кръстове, вместо златни синджири на вълчите вратове, че и с панагии, са разбира се. Това е всекиму ясно. По-добрият въпрос сега е Двери бг. кои и какви са? Публицисти и новинари ли са, будната съвест (и неподкупна) на БПЦ ли са? Или нещо съвсем друго?... А дали пък изоставяйки любимеца си Поликарп, Двери бг. не освобождават всъщност пътя за последния от духовните чада на незабравимия им Натанаил Неврокопски, останало без митрополия все още - еп. Даниил? Нали Желев лично беше ни обещал от страниците на Двери бг., че Натанаиловите, сиреч техните хора, ще управляват БПЦ_ A единият от тях именно - Григорий Врачански, ще ръководи изборите във Видин сега??

Няма коментари:

Публикуване на коментар