"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

11 ноември 2016

Към БХК за опълченците, бензина и полицията

"Ти ме знаеш - дори да кълна, / пак без Нея не мога да дишам!" (автоцитат из "България")

Интересна е много българската дума "опълчение". Тя иде от думата пъчене, опълчване, да, но нейните корени ни водят и в думата "пълчища", откъдето е образуван и военният термин "полк". Опълчението са народни пълчища, които са "ополковени", те се явяват като доброволци в помощ на редовната армия. Ополковените (събрани в полковете на народното опълчение) народни доброволци нямат нищо общо с т. нар. паравоенни формации, които почти всяка по-голяма държава и империите иначе поддържат.

На територията на Бивша Югославия по време на тамошните граждански войни през 90-те години на миналия век действаха т. нар. "арканови тигри". Това беше една паравоенна формация, която в действията си срещу разбунтувалото се население бе основно мотивирана не само от патриотични подбуди - защита на целостта на Титова Югославия, но от финансов личен интерес - те безнаказано мародерстваха сред цивилното население на противника и някои от тях, основно лидерите им, станаха приказно богати. Когато обаче Република Сърбия стъпи категорично на пътя на демократичните промени по западен образец, тези вождове бяха изчистени съвсем физически от самите законни сръбски власти или предадени на трибунала в Хага за международен съд и станаха, както се шегуват днес сърбите - ха/г/джии.

Винаги е било така - след паравоенните формации върви обичайно редовна армия, която се явява вид "спасител" за тероризираното население от тях. Армията установява ред, законност, понякога се отсича по някоя и друга глава сред водачите на паравоенните чети, така властта се дистанцира от техните престъпления и зверства пред населението, за да спечели поне частично симпатиите му. Ако ли пък войната бъде загубена, всички негативи от терора властта прехвърля върху паравоенните, макар че тя е изпратила всъщност негласно и неофициално четите с мародери пред редовната войска, за да сеят ужас и паника сред противниците й. Такива са били башибозуците от османлиите за времето на Османската империя, в определени периоди такaва роля изпълняват и казаците в Руската империя от старо време, та чак до днес, както помним от сравнително скорошната война между Русия и Грузия.

Подобни, военизирани групи от агресивни хулигани, събирани основно изсред футболните агитки с фенове, т. нар. "ултраси", ползваха и все още понякога ползват някои български политически партии, основно сред крайните националистически такива, за да тероризират и сплашват политическите си опоненти или за ударни "пи-ар" акции срещу протестантски вярващи, цигани, хомосексуалисти. Те обикновено действат по поръчка и не са много скъпи. Основно парите са за водачите им под масата от партийните централи, а на редовите гамени-побойници им стигат бирата и порция с кебапчета, безплатният транспорт, както и "екшънът", в който тези социопати заедно участват.

Ние трябва да поздравим и насърчим в дейността им правозащитниците от БХК (Български Хелзинкски комитет) за тяхната загриженост да не би сформиращите се на доброволни начала групи от БНО "Шипка" и Воински съюз "Васил Левски" да имат характера и да осъществяват дейност, подобна на тази на описаните паравоенни мародери. Но ние трябва приятелски да припомним и друго на активистите от БХК, както и на полицейските власти, които препятстват често дейността на опълчението, което съвсем явно и открито желае да предостави себе си в помощ на законните български армия и полиция по границата ни с Република Турция, против нахлуващите в страната ни безконтролно почти мигранти от Близкия Изток, а не да действа паралелно, успоредно и самостоятелно от полиция и армия. Ние сме длъжни да попитаме "правозащитници и правоохранители" защо мълчаха и бездействаха пред брутално груби покушения срещу православни манастири (мотивирани хомофобски) и побоища в протестантски молитвени домове, организирани от активисти и на даже парламентарно представени политически националистически партии. Нашата гражданска съвест ни задължава да попитаме и БХК, и съд, и прокуратура, и полиция защо не алармираха за тях и ги оставиха безнаказани, при все, че се случиха някои от тях пред очите на цяла България чрез камерите на национални телевизии?

Не е ли това двоен стандрат? С какво сирийският бежанец е по-ценен и по-важен за правото, че не бива и косъм да пада от главата му, когато от БНО и ВС доброволците го задържат, без да насилничат, докато не го предадат на полицията, защото нелегално преминава българската граница, отколкото старецът-монах, доведен до смърт от ужас пред заплахите на църковни и политически лумпени и хулигани?

Искаме да вярваме, че последното е от недоглеждане, че не е умишлено търсен тоя двоен аршин и преднамерен - да се толерират явно разрушителни за обществото процеси и групи с техните идеологии, а самозараждащи се здрави и нормални обществени механизми да се задушават. Защото в една правова и демократична държава и общество организации като БХК имат своето неоспоримо важно място, стига да не постъпват тъй, като БХК в България в момента постъпва - да "гасят" огън с бензин - да си затварят очите за явни престъпления на скинари, неонацисти и всякаква сволоч във вътрешността на България, а за истински патриотични организации, предлагащи открито и безхитростно (и безкористно) помощта си на демократичните власти за нещо твърде важно като национален интерес, да се изисква забраната им. И властта да се подстрекава към репресии от държавата спрямо тях.

В една нормална държава опълченците от БНО "Шипка" щяха да бъдат приласкани от властите, дейността им легализирана изцяло и подпомагана. В нашата Доматена Република обаче, в която и доматите даже са вече турски (а чесънът китайски) се случва обратното - полицията преследва и инкриминира опълченците, а на симпатизиращите им редови полицаи (понякога дори офицери), които, слава Богу, все още се намират в редовете на войската и полицията, опълченците помагат - с обувки, дрехи, храна. На полицаите и войниците по бългро-турската граница униформите са толкова избелели, че човек трудно установява, гледайки ги, към коя точно армия и полиция принадлежат. Те са зле платени, недохранени и слабо мотивирани. Няма как да бъде и иначе, защото новият крал на контрабандните канали за кокаин и незаконни цигари в България - селският командир от Банкя премиер-министърът Бойко Борисов, не го е грижа за нищо друго, освен някак да се задържи на власт. Бойко се подложи и на турци, и на украинци, и на американци, и на Меркел, само от Пхенян, Пекин и Токио май още не са поискали да го "любят", но ако поискат, сигурни сме, че непременно ще даде. За друго трудно му остава на Бойко време - важни са кинтите му от кокаина - дрогата на богатите и от контрабандните цигари - легалната дрога на народа. Над тоя кървав бизнес той ще царува, докато е премиер. Затова на всяка цена ще остане премиер.

* * *

Любимият "опозиционер" на руския политически лидер Владимир Путин - руският националист Жириновски, много хубаво се пошегува преди време с изявленията на ментално повредения и духовно недоносен бивш вече български Президент - Росен Плевнелиев. Нашият се изцепи, че България трябва да изпрати военен контингент в помощ на Украйна за войната й с Москва. Жириновски саркастично попита пред руската Дума: "Имат ли българите вече достатъчно войска, за да напълнят макар и един футболен стадион?! А и да съберат толкова войници, ще намерят ли бензин, за да ги извозят до границата между Русия и Украйна?!" Жириновски е жестоко прав - българската армия възлиза по документи на около 40 000 души, като само около 18 000 от тях са боеспособни - обучени и предназначени за военни действия, останалите са обслужващ и помощен войскови персонал.

Преди няколко години българската армия се събра цялата на късата българо-македонската граница, когато в Скопие избухнаха размирици между македонци и шиптъри (косовски албанци мюсюлмани), в това време за сърбите беше достатъчно да изпратят, макар и не формално, опълчението си - наследниците на "аркановите тигри", превърнали се от мародери в патриотични доброволчески чети. Славната българска армия стоеше вкопана и трепереше на Югозападната ни граница "да не би дойдат страшните шиптъри", а през това време сръбските опълченци уверено и наперено предлагаха на македонските власти да влязат в Република Македония, за да им помогнат срещу размирниците в Скопие, ако е необходимо. Срам. Ама то какъвто главнокомандващият "президент" Роско Плевнюто, такава и войската. Право-пропорционално!

* * *

Преди около петнадесетина години, когато учих в София, полицейски патрулни коли се намираха, особено нощем, почти на всеки ъгъл и през пресечка, особено в "Люлин" 10 - квартала, в който бях на квартира. Мене винаги ме спираха за проверка, щото се отличавах ярко - не само с неподправения си чар и красота, но и с корсарската кърпа на главата, съдраните дънки и ножа на колана - в едно мирно време всеки сополанко може да си играе на "разбойник". Ако сега тръгнеш нощем из софийските улици облечен така, ще ти счупи главата на три поне места всеки втори срещнат надрусан комплексар с бокс в джоба, задето го "засенчваш". И най-важното - ако се обадиш по телефона на полицията, те ще пристигнат, при това само евентуално, след около половин час в "Люлин" чак от "Красно село", където се намира най-близкият патрул.

Днес полицията е зле екипирана, малобройна, бедна и корумпирана тотално. Българската полиция, която ни гази, вместо да ни пази, се събира само, когато има граждански протести. Владеещата Доматената Република тиква от Банкя - генералът пожарникар, много трепери да не избие отнякъде пуч или бунт. По тая именно причина, надушвайки паниката му, "стратезите" от БХК в писмото си до Омбудсмана искат забраната на БНО "Шипка" и ВС "Васил Левски" - те манипулират властта (смятаме с добри мотиви, тъй като, надяваме се, искрено вярват, че тези организации са престъпни и обществено опасни), внушавайки на тиквения пожарникар, че двете организации подготвят въоръжен преврат в държавата. И обявят ли свободни патриоти протест, всички полицаи застават по магистралите между София и големите български градове и проверяват наред пътуващите за София автомобили - да не би някой от протестиращите да е понесъл бомби или автомат, с който да пръсне бойковия гладък, объл, дървен шопски половин мозък. Тоя селски дръвник явно толкова страх е насъбрал, че подобно на древно-римския император Калигула, се крие под кревата си и се насира, чуе ли гръмотевична буря.

ДАНС не работи нормално. Две-трети от тая държавна агенция за национална сигурност (наследница на ДС) се занимават с това, с което винаги са се занимавали - събиране и записване на мръсни тайни за и срещу политически опоненти или бизнесмени. Останалата една-трета "разузнава", като кибичи във facebook, както от бургаския сайт "Бивол", ако не се лъжа, писаха неотдавна. Кой какво споделя, кой какво лайква, в какви групи участва и какви "събития" чрез facebook планира. Това е съвсем вярно, знам го и от личен опит. С един мой приятел, "бивш" дансаджия и десар, който стана църковен човек, но в храма донесе не само душата и тялото си, а и някои стари мераци и навици, преди години си играехме на "стражари и апаши" в нашата енория или на "Спартак срещу римската тайна полиция", ако предпочитате. Споделил пред общ приятел: "На Светльо Ангелов му изчетох целия блог публикация след публикация, ред по ред и дума по дума... Оплюти са еди-кои си, а срещу еди-кои си няма написана и една лоша дума!" Господи-Божичко, та тогава в блога имаше около 1500 текста, някои от които по-дълги и от Султански ферман! Но тия хора явно смятат, че точно в това им се състои "работата", когато им се работи!!! ДАНС се обединяват истински и работят кадърно само, когато е в ход някоя схема за крупен всенароден обир. Както в случая с КТБ, банката в чието събаряне именно ДАНС изигра основна роля, за да бъдат парите на вложителите разграбени от големите български акули, създали самата ДАНС като криво огледало на ДС и ползващи я само за престъпления и грабеж.

В една нормално функционираща държава не би имало нужда народни доброволчески опълчения да помагат на институционалните органи за ред и сигурност в ситуация като тази с овладяването и контрола на мигрантската вълна в момента. Ако армия и полиция са с достатъчна численост, добре екипирани, въоръжени и обучени, ако външно и вътрешно разузнаване (и контраразузнаване) си вършиха работата, ако агентурният апарат на ДАНС координираше действията, вместо да седят пред компютрите си вкъщи и да се кокорят агентите във facebook и в блога на Светльо примерно, бежанският поток щеше да бъде съвсем прецизно и успешно "пресят" от обществено опасни елементи...

Ако, ако, ако... Ама в България нищо от това го няма, затова и "ако"-то понамирисва. А забраната на БНО "Шипка" и ВС "Васил Левски" ще е равносилна на национално предателство. Активистите на тези две организации практикуват едно регламентирано и в съвременния български закон право - правото на "граждански арест". Това право на граждански арест, допреди демократичните промени в България, се вменяваше почти като дълг на гражданите, те бяха призовавани, станат ли свидетели на престъпление, да задържат престъпника с възможните и позволени от закона за целта средства, докато не дойдат извиканите от тях своеременно органи на реда. Нищо по-различно от това не правят в момента българските опълченци-доброволци по българо-турската граница. Та това може да го прави и всяка една частна охранителна фирма, регистрирана според закона за охранителната дейност на територията на цяла България!

* * *

Като че ли историята се повтаря... По време на османското нашествие на Балканите през Средновековието, докато търновските царе и византийските императори се заигравали с турците заради взаимните си междуособни надигравания и надлъгвания, един обикновен български селянин от Родопите - Момчил, добре разбирал какви ще са катастрофалните последици от всичко това. Момчил Войвода прехвърлил четата си веднъж на Босфора и унищожил акостиралата там с императорска "благословия" османска флота - подпалил я. При турското нашествие в България впоследствие Момчил и юнаците му дали много битки срещу агресорите, но накрая били предадени от отмъстителните български боляри и константинополския двор, заради това, че с действията си подливали вода на тяхната "дипломация".

Да, българските първенци и днес май са същите - прости, но хитри, надменни и престъпни. Националният им идеал е в гъза на любовниците им, таванът на ценностната им система е техните жени простакеси да карат "Бентли", а дъщерите им курви-разпоретини да не пипнат нивга ни домакинска, ни каква да е била работа, както и изпедерастените им и перманентно надрусани комплексирани копелдаци - синчетата им, които за друго не стават, освен да лапат кой каквото подаде - турски, немски, украински или американски пишки. Техният герой, техният пример за подражание, затова е Бойко Борисов именно, който е "велик" български политик точно с това, че издържа дълго на "файтон". За тези от вас, които не знаят - "файтонът" е вид секс, при който една жена я обладават от десет до двадесетина мъже един след друг непосредствено. Другото название на файтона е карминьол, a модерното е geng-beng.

* * *

БНО "Шипка" и ВС "Васил Левски" са регистрирани като неправителствени организации, като НПО-та. Точно такъв е и БХК - НПО. В настояването за забрана на БНО и ВС отстрана на БХК т.е. имаме един пълен абсурд - една НПО изисква забрана от държавата на други НПО-та, като всичките имат напълно законен и публично оповестен предмет на дейност. Тогава възниква въпросът - какви са всъщност целите на БХК? Ако е грижа за опазването на правовите демократични норми и интересите на българското общество, защо те са готови да жертват всички ценности на либералната демокрация от западен тип, с които се легитимират граждански и политически? Или най-малкото да ги изложат на огромен риск, изнудвайки държавата и институциите й да не препятства по никой начин безконтролното нахлуване в България на маси от хора, голяма част, от които със сигурност носят възгледи и намерения за държавата и обществото ни в синхрон с ислямски религиозен теократичен модел от средновековен тип?

Явно е, че интересът на нашата българска национална държава като такава, не им е на БХК приоритет. Не казваме, че съзнателно го увреждат, казваме само, че не плачат за него. Не плачат очевидно също и за нашите християнски цивилизационни традиции - за тях не е никакъв проблем етническата амалгама в България да бъде изцяло преобразувана и подменена. Добре, казваме ние, те имат право на това - да речем, че в идиличното си бъдеще виждат едно много по-правово и свободно общество на територията на днешна България, което се ръководи от техните социални идеали - толерантност, либерализъм, индивидуални права, без значение българи ли го съставляват или сирийци, индианци, азербайджанци. Това нас, като патриоти, ни тревожи в переспектива, но като хора сме длъжни да им отдадем правото - този евентуален мотив в действията им, колкото и да не ни допада и даже плаши, все пак от чисто хуманна гледна точка има своята нравствена легитимация.

От БХК обаче демонстрират и пълно пренебрежение към ценностите на светската либерална държава от западен тип, с които се етикират - те са готови да пожертват в името на една визионерска фиксация, каквато е "пълната свобода на индивида", самите устои, самата парадигма на Модерна Обединена Европа. Вманиачили се да освободят тотално една група хора - мюсюлманите в рамките на Европа, те излагат на риск в перспектива свободата на всички останали групи. Защото мюсюманите не искат "свобода на вероизповедание" просто, те всъщност я искат временно, като стъпка към крайната си цел - всемирен шериат. Те са една световна тоталирана идеология от сектантски религиозен вид. В случая от БХК се явяват адвокати на своя собствен дявол, защото явно се предоверяват на утопическите си социолого-политологични конструкти - вярват, че ще интегрират неинтегрируемите, тези, които не идват да се интегрират, ами за да променят изцяло и по свой образ нас.

Аз предлагам БХК първо да се изясни със себе си - със своя морален и идеологически легитимитет и идентичност, а после да търси забрани и промени на други НПО-та.

* * *

Нека, вместо заключение, да завършим с виц за разведряване, че всичко дотука е твърде "умно и патетично". Това е един много хубав, според мене, виц... Хубав, хубав, колко пък ще да е хубав?! На повечето от вас може да се стори всъщност потрисащо просташки, но потърпете, щото накрая има хубава поука:
"Прибира се вечерта на Иванчо баща му от работа и що да види: Иван хванал и "плющи"... баба си. Ама тъй я плющи, че чак забрадката й... пуши. След първоначалните няколко секунди на шок и потрес, викнал:
- Иване, кретен такъв, как не те е срам да чукаш майка ми?!?
А Иванчо невъзмутимо отвърнал:
- А ти как чукаш моята?!"
* * *

И сега обещаната "велика" поука: БХК са две обиколки пред малкия Иванчо - те се опитват да чукат и майка си България, и баба си Европа, заради едното "Браво!", което ще дойде евентуално от... Космоса. Щото ислямистите, на които адвокатстват, наложат ли се един ден у нас, едва ли ще им благодарят, ами първо тях най-вероятно ще избесят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар