"Зависимостта" в блог "Богословие" 

 В блог "Лирика" - "Остана ми една забава"

 Философските статии на Дiана Харчук ТУК

05 февруари 2016

Сатанинската херменевтика на поп Божидар Главев

"...а като се разпна, Христе Боже, със смъртта потъпка смъртта" (из Златоустова света литургия)
по повод един текст на поп Божидар Главев

Те, идеите, наистина имат последствия... Ако Христовата жертва я изисква Един Оскърбен, жадуващ за справедливост Бог, при това жаден именно за кръв (защото "заплатата за греха е смърт"), тогава и пристъпването към общуване с такъв Бог е меко казано опасно. Или пък, ако има някакво общение, то трябва да се осъществява от "разумна дистанция".

Щом Бог толкова копнее за мъст, че не се двоуми да отреди на Собствения Си Единороден Син най-ужасната и позорна смърт, позната по онова време - Кръстната смърт, задето се е "събрал с нас" - станал е съучастник по определен начин в греховете ни, "поемайки ги върху себе си", какво остава тогава за нас, какво добро въобще ни чака, ако сглупим да Го доближим?

Подобно мислене превръща акта на Боговоплъщението в ужасяваща гротеска... Изхвърлете Коледната елхичка, спрете да пеете "на земята мир и между човеците добра воля"... 

Прасета обаче можете да колите за Коледа - колкото повече кръв и ужас, толкова по-добре, тяхната мама свинска! Според поп Божидар Главев с Рождеството на Христос започва не Евангелието, ами най-великият шизофреничен пристъп на Бог-Отец, заради който накрая ще си изпати не просто Бог-Син, подлъгал се да се въплъти от Девата, но и цялото Човечество в негово Лице.

Бог е оскърбен, Бог се гнуси от човеците, единственото, което Му се ще да им причини, е страдания и смърт - колкото по-кървава, толкова по-добре.

Обаче Господ има голям проблем. 

Ако Бог се отдаде на жаждата си за кървища и разплата, Той ще се изложи... Един дявол знае кой идиот би посмял да попита такъв "бог" за нещо, но според "богослова" Иван Николов пък, все ще се намери кой да Го попита - "Защо, аджеба, създаде човеците Ти, след като при първата тяхна грешка не само безжалостно ги изби, ами и осъди техните души на вечен пъкъл и мрак?!"

И така, нашето спасение се дължи не на някаква си "Божия състрадателна любов", а на факта, че може да се намери все-таки някой, който да се осмели някога евентуално да зададе на Бога подобен въпрос. И тъй като Бог няма да знае какво да отговори, затова Му се налага да ни спаси, да измисли как да ни отърве от... самия себе си. Според тези "богослови" нашето спасение е благодарение на туй, че Господ-Бог е... комплексар...

- Какъв Бог си Ти, а, какъв, след като една заповед даде и Адам и Ева я нарушиха два пъти?! После даде десет заповеди, които евреите нарушиха двадесет пъти!!
- Верно бе, никакъв Бог няма да съм, ако не ги избия до крак! - пляска се Господ сам-самичък по челото, при това се пляска тъй, както подобава на много сериозен, държащ на реномето си един-единствен Бог, с гръм и мълния се изтрясква по лоба, не просто се плесва.
- Обаче, избиеш ли ги, пак няма да си никакъв Бог, щото всички ще ти се смеят - едни наум - ангелите и архангелите, а други направо на глас - дяволът и дяволите. Създаде ги и сетне ги затри, ще казват, въобще това е една несръчна игра твоето, ако стане тъй.
- Тогава какво да сторя?! - обърква се дядо бог, като магаре пред две бали сено.
- Убий Иисус Христос, така и вълкът ще е сит, цяло ще е и агнето!
- Кое агне?
- Ти!
- Но Той още не се е родил!
- Е, аз ли на всичко да те уча?! Погрижи се да се роди!

...И така започва Божият спасителен промисъл да се осъществява, почти веднага след Първородния (на Адам и Ева) грях, според тия безумци... Бог направлява история и човешки съдби, докато се стигне до заветния миг - ражда се Иисус Христос. Още около тридесет и три години трябва само да се изчака, за да Му види Отец сметката и да се успокои гневът Му.

Но, няма страшно - Христос ще възкръсне, ние ще бъдем амнистирани, Бог ще продължи да си богува до... До следващия инцидент с някоя ябълка.

Идиоти.

Няма тука никакви "руси, гърци, турци, ватиканци", даже и масоните май не са замесени. На поп Божидар Главев му говори и го вдъхновява самият дявол лично. Да, същият, който му издиктува, докато беше тоя текстописец на рок-групата "Ахат", строфата "Жив съм, светът е облян във кръв!" от песента "Александър Велики".

Херменевтичната конструкция, че Бог се нуждае от "жертвата на Христос", за да удовлетвори жаждата си за мъст, за да излекува собственото си оскърбление и честолюбие, издига непреодолима преграда между вярващите и Светия Потир - защо да пристъпваме към общение, а камоли да се съединяваме с такъв Бог, луди ли сме ние или самоубийци?! Та Той над Сина Си Единороден не се смили, при това Го намрази заради нас точно, че нас ще ли приеме и пожали?!

За тази угодна на сатаната цел поп Божидар ще донесе от девет кладенеца вода и от девет баира дяволи ще докара. Ще ползва съборни ороси и изказвания на свети отци, понякога извадени от контекста им, понякога просто частни и спорни техни мнения, понякога залитания богословски, за да зарадва дявола. 

А дяволът ще го възнагради - поп Божидар ще продължи да е известен в... Сливенско.

Следва

Няма коментари:

Публикуване на коментар